lørdag 19. september 2009

Skavlans overfladiske pludring


Ein ikkje ny, men kanskje litt i overkant kommentar frå Eva Lundgren. Ho uttaler på Newsmill I Norge fick Skavlan tung kritik för att han flörtar med unga kvinnliga gäster, sexualiserar och könar. Tex tyckte han att Åsne Seierstad luktade så gott där hon satt i hans studio. Och han frågade mer om hur hon lyckades duscha i Afghanistan än om hur hon jobbade. Det gick så långt att en norsk forskare i en tidningsartikel kritiserade honom under rubriken "Kåte Fredrik".

Her er eg heilt på line med Lundgren. Skavlan pludrer avgarde og reduserer kvinnlege gjestar til kropp og privatsfære. I tillegg har han hatt ein hang til å plukka ut berre "pene" kvinner som om det han ynskjer er litt pynt i studio. Eg har observert at dersom det er to kvinner som uttaler seg om same emnet så er det den "penaste" som får sitja igjen når neste tema skal opp. Og kva er så problemet med det seier fleire som bloggar om denne artikkelen. Då er vi sjølvsagt tilbake til presset på utsjånad som er mykje større for kvinner enn for menn. Kvinner vert konsekvent vurdert på utsjånad. Noko mellom anna utspelet om Erna Solberg under valkampen er eit døme på. Det finst meir enn nok overvektige menn i politikken osv som aldri får truverdet sitt påpeikt på grunnlag av det. Men for all del det løner seg for både menn og kvinner å vera pene nok.

Skavlan har ein tendens til å pludra vekk dei fleste spørsmål, og menn får også personlege og ofte idiotiske spørsmål. Eg har aldri sett nokon som har analysert den kjønna skilnaden i korleis Skavlan snakkar med gjestene sine, men vi er mange som har reagert på korleis kvinner vert brukt.

Derfrå og til å samanlikna han med pastoren i Knutby vert likevel ,vel drøyt slik det står artikkelen om Lundgren sitt utspel i Dagbladet . Då vert det mest som utspelet "alle menn er djur".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint innspill.

Reflektert og fornuftig.

Anonym sa...

Enig med deg. Har ikke så veldig mye til overs for Lundgren vanligvis, hun er jo pr. definisjon en mannehater, men i dette tilfellet har hun helt rett.